Image
På söndag är det dags att tävla om en levande fölavgift igen!

På söndag är det dags att tävla om en levande fölavgift igen!

På söndag är det dags igen att tävla om en levande fölavgift. Den här gången är det Uncle Lasse som en lycklig vinnare får en levande fölavgift till. Är Stefan Melander som ställer upp med det här fina priset.

Uncle Lasse hemVi har nu sett första kullen treåringar med Uncle Lasse som pappa och det finns som det känns några riktigt fina guldkorn som tex hans vinstrikaste svenskfödda avkomma Ninepoints Lasse som har sprungit in drygt 600.000:- utan att haft något flyt i några finaler efter imponerande vinster i Uttagningsloppet i Svenskt Trav-Kriterium och Breeders’ Crown Semifinalen. Lite plåster på såren fick Ninepoints Lasse när han vann Treåringsseriens Final på Romme på 12,9am i slutet av november!

Ambrosius är en annan framgångsrik avkomma efter Uncle Lasse som nästan har nått 600.000:- intjänat och Seventh Heaven har bara några futtiga tusenlappar kvar till halvmiljonen. En annan som börjat sin karriär lovande är auktionsdyringen Wings Level som kostade 900.000:- på Kriterieauktionen 2019 när Tarzan sålde ut sin första kull efter Uncle Lasse men det var inte bara Wings Level det var ”slagsmål” om på Kriterieauktionen det året utan Uncle Lasse hade fyra av de 10 dyraste försäljningarna den auktionen!

Som tävlingshäst var Uncle Lasse också väldigt framgångsrik med drygt 9 miljoner intjänat både som unghäst i USA och som fyraåring i Sverige och vi minns väl alla hans triumf på Halmstadtravet i början av juli 2016 när han sprängde ljudvallen från start i finalen av Sprintermästaren och fortsatte i ett våldsamt tempo och vann på 09,3ak.

Skulle man inte lyckas vinna Uncle Lasse så är det inte slut med chanser på levande fölavgifter i årets julkalender. För den fjärde advent den 19 december så kommer vi hissa den franska flaggan igen i årets julkalender.

BOUTTEMONT 2022Har blivit en mycket trevlig tradition att Haras de Bouttemont är med i vår julkalender. Är familjen Allaire som står bakom Haras de Bouttemont eller Home of Ready Cash and Sons som det marknadsförs som.

Är en fantastisk skara avelshingstar som finns på Haras de Bouttemont och det är verkligen roligt att låta våra medlemmar få chansen att komma över en levande fölavgift på en av deras hingstar.

I år är det Gotland och Helgafell som står på startlinjen i vår julkalender och det är två unga avelshingstar som kommer från otroligt framgångsrika unghäst karriärer i Frankrike.

Gotland vann alla sina lopp som tvååring och var rankad etta i Frankrike i sin kull 2018 efter 5 starter och fem vinster och bland annat vann man semi-classique-löpningen Prix Emmanuel Margouty (Gr.II). Som treåring fortsatte framgångarna och han gjorde 11 starter och vann 5 lopp tvåa 3 gånger och trea 1 gång. Han vann bland annat Grupp II löpningarna Prix Maurice de Gheest och Prix Abel Bassigny. Under hela sin karriär har han tjänat €557.700 där treåringssäsongen var den vinstrikaste men även som fyraåring tjänade han över €100.000.

Gotland gjorde sin första betäckningssäsong 2020 och han har drygt 50 avkommor i Frankrike födda 2021 och 10 inrapporterade avkommor även i Sverige. Gotland är född 2016 så det är en ung och spännande Ready Cash hingst.

Den andra hingsten vinnaren kan välja är Helgafell och han debuterade i aveln under året så där finns inga färdiga avkommor än. Dock en klart spännande hingst som är efter Ready Cash sonen Charly du Noyer så här blir Ready Cash farfars far i den blivande avkomman.

HELGAFELLÄven Helgafell, som är på bilden till vänster, var stor dominant i sin kull som tvååring och vann bland annat på 13,5 över medeldistans som tvååring när han vann Prix Emmanuel Margouty (Gr.II). Sex starter som tvååring gav 5 vinster och 1 andraplats. Som treåring gjorde han 7 starter och vann 4 lopp och var tvåa och trea en gång. Vinsterna är tagna i tuffast möjliga sällskap och han vann Grupp I loppen Prix Abel Viel och Championnat Europeen des 3 ans men han vann också Grupp II loppen Prix Maurice de Gheest och Prix Kalmia och totalt har hans karriär inbringat €411.110 så oavsett vilken av hingstarna vinnaren kommer välja så får man en ung spännande avelshingst som varit dominerande i sin kull som två- och treåring med Ready Cash i stamtavlan antingen som farfar eller farfars far!

Det tar inte slut där heller utan på julafton är traditionen att Menhammar är tomte i vår julkalender genom att vara värd för sista luckan och i år så får vinnaren välja mellan inte mindre än 4 olika avelshingstar.

Hingstarna man får välja mellan är From Above, One too Many, Orecchietti eller Panne de Moteur vars vackra huvud du ser här under och alla fyra hingstarna är riktiga Menhammar stjärnor som alla fyra är uppfödda på Menhammar. Efter framgångsrika tävlingskarriärer på ovalen finns de nu i Menhammars digra och starka lista av avelshingstar!

Panne de Moteur huFrom Above behöver knappt någon presentation då han är en av de få hästar som tagit hattricket som treåring att vinna Svenskt Trav-Kriterium, som fyraåring vinna Svenskt Travderby och som femåring vinna Elitloppet.

2016 lämnade han sin framgångsrikaste avkomma sett till intjänade pengar för det var då Brother Bill föddes men han har lämnat ytterligare fem hästar som tjänat över fyra miljoner och det totala antalet miljonärer med From Above som pappa är för tillfället 40 stycken!

One too Many var en talang vars tävlingskarriär tog slut lite för tidigt på grund av skada. Han fick istället övergå till att vara avelshingst och han fick sin första kull 2015, hittills har han lämnat 3 miljonärer och den fjärde är inte långt borta då One Kind of Art närmar sig miljonen med raska steg och utan galoppen senast i V75 finalerna i november så hade han nog redan kunnat titulera sig som miljonär!

Orecchietti hade en lång och framgångsrik tävlingskarriär och han fick ihop 4,3 miljoner på kontot innan han sadlade om till att bli avelshingst. Han fick sin första kull 2018 och det är väl ingen som tagit på sig rollen som den självklara stjärnan än bland hans avkommor.

Panne de Moteur hade en otrolig utstrålning på tävlingsovalen och var dessutom väldigt framgångsrik och han tjänade hela 8,7 miljoner under sin karriär och vi minns hans andraplats i Derbyt bakom Pato och det såg ut som han skulle utmana storfavoriten ett tag. Sedan glömmer man inte heller hans vinst i ett Elitloppsförsök på den fantastiska tiden 08,9ak och detta var redan 2014!

Panne de Moteur har också en lysande stjärna bland sina avkommor då San Moteur redan tjänat 4,5 miljoner och då hade han ändå oturen att få stryka sig i Breeders’ Crown finalen efter en imponerande försöks vinst.

Så mycket intressant kvar i årets julkalender på hingst fronten och det är ju bara medlemmar i ASVT som får vara med att tävla när vi har de levande fölavgifterna. Är du inte medlem så kan du enkelt bli det genom att klicka på rutan här under och det räcker med att du blir medlem innan måndag för att vara med och tävla om Uncle Lasse och de övriga hingstarna!

Bli Medlem

Nu är det inte bara möjligheten att vara med och tävla om levande fölavgifter som ett medlemskap i ASVT ger utan vi har många samarbetspartners där du som medlem i ASVT har fina förmåner.

Här kan du läsa mer om medlemsförmåner i ASVT  

Information

 

ASVT | Vi arbetar för bättre villkor i sporten i allmänhet och för bättre förutsättningar för uppfödarna i synnerhet.

 

logo liggande

Följ oss

 

Följ oss på våra sociala kanaler. Där finns det mesta av det bästa. 

Facebook
Instagram