Image
Presentation av de nominerade till styrelsen!

Presentation av de nominerade till styrelsen!

Valberedningen har föreslagit två namn till årsmötet som skall träda in i styrelsen. Här kan du läsa en kort presentation av de båda!

Ronny OlofssonRonny Olofsson på Smissarve gård på Gotland har bedrivit uppfödning av travhästar i 30 år tillsammans med sin fru Vanja. Det har passerat många fölston under åren men i dagsläget har de dragit ner verksamheten och har nu sju ston i avel och brukar få fem, sex föl varje år.

  • Jag är väldigt intresserad av avel och då häst såklart, säger Ronny.
  • Att få vara med och välja hingst till våra ston och att följa och forma dem fram till de säljs, det är fantastiskt. Liksom den otroliga känslan att få se dem tävla och att glädjas med eras ägare.

Ronny vill främst vara med och stötta medlemmarna i uppfödarfrågor. Han brinner särskilt för en bred uppfödning i Sverige, som ger jobb, engagemang, öppet landskap och bra djurhållning.

  • Vi måste skapa bra förutsättningar så att vi kan sälja våra unghästar på auktioner vid olika tillfällen, säger han.

Ronny, som är en välkänd profil bland landets uppfödare, har skapat sig ett brett kontaktnät. Dessutom är jag bra på att lyssna och ta in olika synpunkter från våra uppfödare, som kan vara bra att ha med sig i ett styrelsearbete, 

Anders Karlsson styrelsenAnders Karlsson i Tystberga, är uppväxt i en uppfödarfamilj. Hans egen verksamhet intensifierades 2008 när Annicka vann Oaks. Då hade han bara hennes mamma Arnica och några inhyrda ston på gården, men efter det växte verksamheten.

Idag har Anders 10 egna eller delägda ston samt 20 inackorderade fölston. I år föddes det 27 föl på Ekeby.

-Att se hästarna beta i hagarna runt gården och hålla landskapet öppet är fantastiskt. Och den härliga kicken och adrenalinet man får när de kommer till start, säger Anders.

-Tack vare travsporten har jag fått nya vänner genom åren och det känns hedrande och kul att få chansen att påverka och ge tid åt det man brinner för.

För Anders är den viktigaste frågan hur man ska hitta nya hästägare och uppfödare i framtiden.

-En del i detta handlar om trovärdighet. Exempel på det är begreppet ”svenskfödd” som måste bytas ut i ordets rätta bemärkelse. Det är alldeles för luddigt som det är idag.

Anders har även drivit lantbruk i över 30 år. En sektor som enligt Anders på senare år visat vikten av ursprungsmärkning för att skapa förtroende hos konsumenten.

-Ska vi hitta nya hästägare som från början inte är så insatta, så tror jag att de räknar med att en ”svenkfödd” häst är född i svensk halm och inom Sveriges gränser. Som det är nu och kanske även i framtiden så får vi lov att nöja oss med ordet ”svenskregistrerad” för att skapa trovärdighet.

Att träda in som ny i styrelsen tror Anders handlar mycket om att lyssna och lära, och se var och med vad han kan göra mest nytta.

-Men någon typ av mentorskap och bollplank till nya uppfödare skulle kunna vara en av flera tänkbara sysslor, säger han.

Anders Karlsson skänker fölsto till ung uppfödare

Anders har bestämt sig för att skänka sitt snällaste, dräktiga sto Approach Idle, till en ung uppfödare, max 35 år. Kontaktuppgifter till Anders finns på hans hemsida www.ekebygard.nu

Information

 

ASVT | Vi arbetar för bättre villkor i sporten i allmänhet och för bättre förutsättningar för uppfödarna i synnerhet.

 

logo liggande

Följ oss

 

Följ oss på våra sociala kanaler. Där finns det mesta av det bästa. 

Facebook
Instagram