Image

Råd & tips

HINGSTSTATIONER, SEMINSTATIONER OCH SPERMASTATIONER

Här hittar du alla Hingst-, Semin- och Spermastationer i Sverige

AMMABEHANDLING
Här finns ett tips från veterinär Henrik Nyberg om behandling av ammor som inte vill acceptera moderlösa föl. Behandlingen går ut på att efterlikna hormonspelet vid fölning och har vid samtliga fall varit lyckosam.
Läs mer 

Råmjölken är livsviktig för ett nyfött föl. Ett föl föds utan ett fungerande immunförsvar.

Det är först med stoets råmjölk som fölet får de viktiga antikroppar den behöver för att själv kunna börja bygga upp sitt immunförsvar.

Det optimala är att fölet får i sig råmjölken inom 4-6 timmar efter födseln och helst inte senare än inom 12 timmar efter fölning.

Det eftersom mag- och tarmsystemets förmåga att kunna ta upp antikroppar, (IgG), successivt minskar ju längre tiden går efter fölningen.

Men hellre råmjölk än ingen alls oavsett om tiden gått!

124896.jpg

Råmjölk i reserv
Ta för vana att alltid mjölka ur 1-2 dl råmjölk när stoet fölar.

Den mjölken kan sedan förvaras i frysen och finnas i reserv till nästa års fölning. Den står sig utan problem men tänk på att den måste tinas försiktigt för att inte förstöras.

Även om det går fel vid en fölning och stoet dör bör du tänka på att det går att mjölka ur råmjölken och ge fölungen med nappflaska.

Råmjölkspasta för föl:
Minexcel Nutritions FoalGard är en högkvalitativ råmjölkspasta särskilt utvecklad för föl. FoalGard ger såväl nyfödda, som äldre och avvanda, föl en omedelbar injektion av livsviktiga näringsämnen, vitaminer och antikroppar.

På SVA:s hemsida kan du läsa mer om den viktiga råmjölken

Håtunalab säljer fölplasma som kan användas till fölungar som fått för dåligt upptag av råmjölk och därmed har för låga halter av antikroppar i blodet.
Läs mer

En del djursjukhus/hästkliniker kan också ha fölplasma i lager.

Andra tips
För att föda upp en fölunge behövs ersättning för stomjölken i avvaktan på att fölet kan börja äta stråfoder eller gräs. Stomjölksersättning finns bland annat hos:

KRAFFT
Se mer på kraffthastfoder.se eller ring Krafft Direkt på telefon 020 30 40 40 . Där kan du få uppgift om närmaste Krafft-återförsäljare som kan tipsa om försäljningsställen för Krafft Milk (stomjölksersättning). Öppettider till Krafft direct är: helgfria vardagar 09.00- 15.00

Bengts Hästsport
Har ersättningspulver från bl a KRAFFT, finns alltid hemma under säsongen. Man har en jourtelefon att ringa vid behov av ersättningen. Här finns även fölmjölk från Salvana och Pavo. Man säljer även Pavos S.O.S Kit, Kick Start till föl, Foal Guard Pasta och Birthalarm

Jourtelefon 070-331 16 59 (Helena Lindersson) 
Telefon till butik 046-804 75
Telefon till Bengt 070-547 06 58

 

Information

 

ASVT | Vi arbetar för bättre villkor i sporten i allmänhet och för bättre förutsättningar för uppfödarna i synnerhet.

 

logo liggande

Följ oss

 

Följ oss på våra sociala kanaler. Där finns det mesta av det bästa. 

Facebook
Instagram