En liten uppgång för travaveln 2016
september 22 2016 0 kommentar

En liten uppgång för travaveln 2016

De första resultaten från årets betäckningssäsong för varmblod visar på ungefär samma antal betäckta ston i Sverige som i fjol och ett ökat antal svenska ston som betäcks utomlands, vilket totalt sett resulterar i en liten uppgång av betäckta svenska ston.

Efter den stora nedgången på cirka 20 procent 2010-2013, verkar nu antalet betäckta ston ha stabiliserat sig.

– Jag hoppas och tror att vår nya modell för uppfödarmedel som togs hösten 2013 har påverkat i positiv riktning. Just nu finns 3 818 betäckningar redovisade I Sverige, siffror som ännu är något osäkra, säger Svensk Travsports avelschef Christina Olsson.

Även travaveln blir mer globaliserad och de svenska språngrullorna måste kompletteras med betäckningar gjorda i andra länder. Christina Olsson förklarar:

– Antalet ston som rapporterat att de lämnat landet för avel har för andra året i rad ökat påtagligt och uppgår nu till 549 stycken. Dessa ston redovisas inte på svenska språngrullor och ingår därför inte i den i Sverige redovisade statistiken på betäckta ston utan tillkommer senare som registrerade föl. Jag uppskattar därför att totalt sett ökar betäckningssiffrorna glädjande nog med cirka 3 procent och att vi just nu noterar 4 367 ston.

– Vi ser också att våra i Sverige uppstallade populära hingstar i hög grad skickar sperma utomlands, vilket visar att vi har internationellt eftertraktade avelshingstar och mycket hög kvalitet på vår travavel.

Antal ston per hingst uppstallad i Sverige har ökat

Tre hingstar har i år lyckats få full bok med maximala 150 ston att jämföra mot endast en fullbokad hingst förra året. Full bok 2016 har Maharajah (bilden, e. Viking Kronos) som inlett mycket lovande i aveln med sin första treårskull, Zola Boko (e. Goetmals Wood) som har full bok tredje året i rad och den i aveln nye The Bank (e. Donato Hanover). Vidare har S.J. Caviar (113 ston), Raja Mirchi (111 ston) och årets Derbyvinnare Readly Express (110 ston) alla lockat fler än 100 ston. Detta innebär att det är 6 hingstar jämfört med fjolårets 5 som har haft fler än 100 ston.

Antalet hingstar uppstallade i Sverige som använts i aveln minskade 2016 och återgick till ungefär lika många som innan förändringen till det nya avelsvärderingssystemet 2010. De 144 i Sverige uppstallade hingstarna redovisar tillsammans 3 209 ston, medan de 52 utlandsstationerade som verkar i landet via importerad sperma – de så kallade listhingstarna – rapporterar 603 betäckningar.

– Det innebär en ökning för i landet uppstallade hingstar trots att det är färre som använts i aveln, det vill säga antal ston per hingst har ökat. Listhingstarna har minskat från fjolårets 688 till 603 ston. En nedgång som med råge kompenserats av allt fler ston åker utomlands för betäckning och då framförallt till Frankrike, säger Christina Olsson.
Av listhingstarna som verkar på svensk mark via transportsperma är det Muscle Hill (60 ston), Trixton (57 ston) och Broadway Hall (49 ston) som dragit till sig det största intresset. De allra flesta av de mest nyttjade listhingstarna har under 2016 varit uppstallade i USA.

Fler betäcker sina ston i utomlands

Under senare år kan vi se en nedgång för listhingstarna, då allt fler åker till andra länder med sina ston för betäckning i stället för att använda transportsperma. Semineringarna i Sverige med listhingstarna har minskat med drygt 300 ston från toppåren medan antalet ston som rapporterat att de lämnar landet för avel ökat kraftigt under de allra senaste åren. Det gäller framförallt export för avel till Frankrike där antalet svenska ston som rapporterat att de betäcks i Frankrike nästan fördubblats på bara två år. Några svenska stoägare har också etablerat verksamhet i Frankrike.

Det är för betydligt fler än 200 ston som ägarna under året meddelat oss att de transporterat sina ston till Frankrike. Att flera mycket populära franska hingstar som till exempel Bold Eagle och Ready Cash inte skickar sperma är förstås en stor bidragande orsak till detta.

Statistik för alla varmblodiga hingstar som haft betäckningsbevis 2016 finns här [+].

Mats Fransson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Håkan Persson
Håkan Persson