På söndag är det en av årets höjdpunkter StoChampionatet!
juli 17 2020 0 kommentar

På söndag är det en av årets höjdpunkter StoChampionatet!

På söndag är det dags för den tyngsta drabbningen för de 4-åriga stona då StoChampionatet avgörs på Axevalla. StoChampionatet kördes för första gången 1969 och vanns av Goldhook.

Inget ont om Goldhook men loppet har vunnits av hästar som sedan har blivit internationella storstjärnor eller vad sägs om att båda Prix d´Amerique vinnarna Queen L. och Ina Scot har stått som segrare även i StoChampionatet men det vimlar av hästar som tillhört eliten bland vinnarna så att vinna det här loppet är väldigt stort!

8 olika avelshingstar har fått med avkommor i årets final men det är två hingstar som sticker ut med hela 3 avkommor var i finalen och det är Muscle Hill och Scarlet Knight.

Man måste imponeras av Scarlet Knight som fick sin första svenska kull redan 2004 och han levererar fortfarande kulltoppar. Han fick Iceland i sin första kull men har sedan levererat ytterligare 51 miljonärer genom åren!

Muscle Hill är lite ”nyare” i avelsboxen och fick sin första svenska kull 2011 och har fram till dags datum levererat 22 miljonärer så det är två hingstar som har förmågan att leverera bra hästar som har lyckats få med tre avkommor var i årets StoChampionat.

Om vi tittar på morfäder så är det en bra blandning och endast Conway Hall sticker ut med att vara med två gånger. Lite kuriosa är att Scarlet Knight även finns med som morfar till en finalist.

Brixton Medical AB står bakom två av finalisterna som uppfödare men Stefan Melander gjort en fantastisk prestation och har fött upp hela fyra av damerna som är med i finalen.

Vi kan hinta om att Stefan även i år kommer sälja större delen av sin uppfödning på årets Kriterieauktion och det blir spännande då det är Nuncios första kull som är ute på auktion. Bland de hästar som Stefan kommer sälja finns det också en helsyster till söndagens finalist Fuel Burn och en broder efter Uncle Lasse till Sideslip!

Kommer finnas med ytterligare ett syskon till en finalist i StoChampionatet i årets Kriterieauktion och det är Waiting Hill Halls som har en bror efter Raja Mirchi i auktionskatalogen som Prestera International AB säljer.

Här hittar du du finalisterna i StoChampionatet med deras stammar samt uppfödare (+) Gå vidare

Tomas Nilsson
Tomas Nilsson