Hur har det gått för vinnarna av betäckningar på ASVT:s Julkalender?
oktober 20 2020 0 kommentar

Hur har det gått för vinnarna av betäckningar på ASVT:s Julkalender?

Vi börjar närma oss december och vi har så smått börjat skissa och jobba på ASVT:s Julkalender 2020. Blir fjärde året vi sparkar igång en julkalender den 1:a december. Vi har delat ut många fina priser men givetvis lyser de fria betäckningarna klarast på den himlen och vi tänkte det kunde vara roligt att se hur det går för de tidigare vinnarna.

BelizeHåkan1Vi har nästan lyckats få tag i alla vinnarna och det är alltid lika roligt att prata med vinnarna igen och vi på ASVT följer era resor med nästan lika stor spänning som ni själva!

Först ut att vinna en betäckning i förra årets julkalender var Håkan Danielsson. Håkan är A-tränare på Kalmartravet och håller till i Fösingsmåla strax utanför Tingsryd. Håkan har 13 hästar på sin träningslista och av dessa är 9 stycken ett eller två år och många av dessa har Håkan fött upp tillsammans med sin fru Emma.

Håkan vann en fri levande fölavgift i Scarlet Knight som Stefan Melander hade ställt upp med och man ”vinglade” lite fram och tillbaka men till slut bestämde man sig för att det fick bli Belize Brodda e Revenue-Bo’s Chinadoll e Armbro Goal som fick åka till Skråmsta och träffa Scarlet Knight.

Belize Brodda har en avkomma sedan tidigare Cutie Elize ett sto efter Executive Caviar som nu är för inkörning. Allt gick bra på Skråmsta och i slutet av maj så tittar det ut en liten avkomma efter Scarlet Knight vilket bli spännande med tanke på hur bra hans avkommor har gått 2020!

På bilden här till vänster ser ni den blivande mamman Belize Brodda och Håkan. (Foto Gert Andersson)

 

Den som kanske fick det största äventyret genom sin vinst var nog ändå Christina Lagerroth som vann vårt franska inslag i förra årets julkalender. Familjen Miller1Allaire och deras Haras de Bouttemont var med för första gången i ASVT:s julkalender och ställde upp med att man fick välja mellan Ready Cash sönerna Django Riff eller Charly du Noyer.

När det sedan slumpade sig så att Christina skulle åka till Frankrike med sitt jobb i januari så fick vi till att hon fick besöka Haras de Bouttemont och träffa hingstarna hon skulle välja mellan men även kejsaren himself Ready Cash och övriga sönerna som är på Haras de Bouttemont.

Var en fantastisk upplevelse berättar Christina och Gitte tog väl hand om mig och var en stor del i att upplevelsen blev så fantastisk. Christina valde att betäcka Miller e Pine Chip-Flamingo Broline e Juliano Star som hon har lånat till det här projektet. Miller är mamma till två ston födda 2018 och 2019 och tvååringen efter Canepa Hanover gick premielopp på Jägersro i dagarna och allt gick som det skulle!

Var lite dramatik då Miller först blev dräktig men resorberade men lyckades bli dräktig en gång till men vet i katten om hon inte är den sista märren som blev seminerad den säsongen säger Christina. På bilden här till ovan ser ni Miller hemma i Töreboda efter sitt Frankrike äventyr! (Foto: Axelina Lagerroth)

Vi får hoppas på slutet gott allting gott och förhoppningar finns efter alla snygga avkommor vi sett under två år på auktionerna med Django Riff som pappa och med tanke på hur Good Vibes börjat sin karriär med 2 vinster och 1 andraplats på sina tre starter och hela 430.000:- på kontot!

På julafton var det 2019 var det som ”vanligt” Menhammar som var jultomte och vinnaren förra året blev Mikaela Hansson. Som vinnare fick Mikaela välja mellanCheek Ribb en fri levande fölavgift i antingen Panne de Moteur eller From Above.

Mikaela har betäckt Cheek Ribb e Alf Palema-Jawbone e Buvetier D’Aunou med From Above. I slutet av mars så skall det dyka upp en liten avkomma till Froma Above och det blir spännande då Cheek Ribb börjat bra i sin nya karriär då hennes första avkomma född 2013 Magic Allybis har tjänat drygt halvmiljonen har ytterligare en startande avkomma efter Chocolatier som också har vunnit lopp medan de övriga två en treåring efter Maharajah och en åring efter Nuncio inte börjat starta än.

Som tävlingshäst gjorde Cheek Ribb det också bra med sju vinster på 31 starter och nästan en halvmiljon på kontot. Mikaela har tidigare jobbat med hästar och vinsten blev puffen tillbaka in i hästlivet. Bor numera på landet och har mina hästar och några inackorderingar samt att jag har börjat jobba lite hos Dick Robertsson så vinsten har betytt mycket för mig och faktum är att jag har varit i flytet med det mesta efter vinsten skrattar Mikaela, låter som hon har tänkt vara med och slåss om toppvinsterna i år också! (Foto Mikaela Hansson)

Speedy VincentVi har ju några tidigare vinnare som har fått föl i år och vi pratade med Katja Söderberg som driver Stall Henessi tillsammans med sin man Daniel Bertilsson som var den som vann betäckningen med Executive Caviar, som Executive Caviar Racing Stable HB ställde upp med, men det är jag som sköter den dagliga verksamheten med hästarna berättar Katja.

Vi betäckte Wild Cat e Make It Happen-Pine Cats e Pine Chip med Executive Caviar allt gick som det skulle och i april fick vi ett piggt och framåt hingstföl som kommer heta Speedy Vincent. Wild Cat har sedan tidigare en hingst efter Sebastian K. född 2018.

Daniel och Katja har fem egna fölmärrar och tio inackorderade fömärrar så det brukar bli mellan 10-12 fölungar varje år säger Katja. Vi är säljer alla våra uppfödningar berättar Katja så Speedy Vincent kommer att finnas ute på auktion nästa år och redan i dagarna skall första steget in i vuxen världen tas då Vincent skall avskiljas från sin mamma.

Speedy Vincent på sommarbete. (Foto: Stall Henessis hemsida)

Samma år vann Madeleine Djupdahl en betäckning i Quite Easy U.S. som Broline ställde upp med och hon betäckte Global Kyanite e Varenne-R.B.Impala Zebulon1e Mack Lobell och i maj så fick hon ett hingstföl. Jag har betäckt Global Kyanite innan med Quite Easy U.S. och fick 2018 ett sto som heter Ximena och är i träning hos Peter G Norman och hon var verkligen en vacker häst så valet att välja Global Kyanite till mitt pris att betäcka med Quite Easy U.S. var väldigt enkelt berättar Madeleine.

Det beslutet var inget jag ångrade i maj när det kom en väldigt fin hingst, en väldigt mörk häst som förmodligen blir nästan svart som vuxen. Han är dessutom helt rättställd och far runt i hagen i farter som gör att man drömmer om en ny Racing Mange som är den mest framgångsrika uppfödningen Madeleine och hennes man Christer har fött upp men även Udo’s Oiler tog sina första steg hemma hos dom så här finns rutin på att föda upp fina hästar!

Även Madeleine brukar sälja sina uppfödningar så även den här killen får ni hålla utsikt efter på auktionerna nästa år! På bilden ovan ser ni Zebulon tillsammans med sin mamma Global Kyanite (Foto Madeleine Djupdahl).

En häst vi kanske istället får se på banan under nästa år är Fool’s Dream. Linda Tjernström vann nämligen betäckningen vi hade första året när vi arrangerade ASVT:s julkalender som Menhammar ställde upp med och hon betäckte Desire Sign e Smok’n Lantern-Suzette Bac e Pershing först med Panne de Moteur men det tog sig inte så i sista stund skiftade man hingst till One Too Many och då fick man dräktigt.

Har tyvärr inte lyckats få tag i Linda men vet sedan tidigare samtal att genom "strulet" vid betäckning så skulle Fool’s Dream föddas sent på året och 10:e juli så var det dags för Fool’s Dream att titta fram men tyvärr så var allt ”strul” inte över utan Desire Sign klarade inte förlossningen utan Fool’s Dream fick flaskmatas då vi inte fick tag i någon amma men hon har gått vid sidan av ett sto men hon har inte diat henne berättade Linda då.

Fool’s Dream är, kanske delvis på grund av sin start i livet, väldigt social och Linda har tidigare berättat att barnen kallar henne för spöket för plötsligt dyker hon bara upp bakom ryggen på en precis som ett spöke.

Men nu har hon verkligen kommit en bit är numera i träning hos Jörgen Berglund och med all otur hon haft hittills i livet så hoppas vi verkligen att det lossnar för henne nu när hon närmar sig sin tävlingskarriär. Egenskapen att dyka upp som ett spöke hoppas vi finns kvar men att hon nu dyker upp på mållinjen som ett spöke och överraskar alla!

 

Tomas Nilsson
Tomas Nilsson