ASVT-krönikan
februari 04 2017 0 kommentar

ASVT-krönikan

Väntans- och planeringenstider


Nu är det både väntans tider och planeringstider. För min del börjar väntan tidigare än vanligt. Dräktigheten våren 2015 var dålig vilket gjorde att jag hade ston som stod utan föl vid sidan förra vintern samt att ett föl dog. Då satte jag stona på ljusterapi vilket gjorde susen. Tre ston skall nu föla i februari. Två efter Trixton och ett efter Readly Express. Spännande. Totalt skall sex av sex ston föla i år. Det är bra. Nu gäller det att allt går bra och att föl föds som är felfria. Vi vet alla vad svårt det är.

Planeringen består i att välja hingstar. Marknaden bestämmer det vet vi alla som skall sälja våra uppfödningar. Köparna hinner avfärda avkommorna till vissa individer innan vi som tar en bra och dyr hingst hinner sälja. ” Efter den hingsten är det bara svårhanterliga avkommor”. Att sedan hingsten i fråga är på tio i topp i hingststatistiken och har avkommor med i nästan varje V75 lopp räknas inte för många köpare. Att sedan hingstägaren valt att halvera levandefölavgiften sedan man fått ett föl och betalat den högre avgiften underlättar inte affären.

Lätt är det inte att välja hingst. Men kul, i alla fall, annars skulle man inte hålla på.
Ettåringarna håller på att växa till sig och får en dos uppfostran med jämna mellanrum när vi lyfter på fötter, leder dem i grimskaft, borstar och mäter mankhöjd. Hoppsan, idag är de sent födda fölen lika höga som de tidigt födda för ett par år sedan. Jag för bok varje månad efter januari. Elitauktion eller senare auktion? Det är frågan för många. Att komma med små ettåringar på Elitauktionen går sällan bra.

Till slut. F-n vad vi får kämpa för att hävda uppfödningen. Alla år hittills och även i år presenteras” Val av årets häst” med tränare, skötare och hästägare. Att någon fött upp dom intresserar inte ST och ATG trots ständiga påpekanden. Men vi kämpar på.

Vi ses på ASVT årsstämma om inte förr.


Ingemar Alin
Ordförande ASVT

ASVT
ASVT

Uppfödare, hästägare, proffs, amatör eller – kort och gott - travintresserad? Ett medlemskap i ASVT medför att det blir enklare som billigare.